tonijn in blik

Ontdek culinair Sardinië. Welke (streek)gerechten eet je wààr? Recepten gezocht/gevonden? Goede of slechte ervaringen bij een restaurant? Laat deze rubriek uitgroeien tot een culinaire wiki.
keesw
Informatore
Berichten: 8
Lid geworden op: Za Jun 16, 2007 7:06 pm

tonijn in blik

Berichtdoor keesw » Za Nov 17, 2007 8:35 pm

in september voor het eerst naar sardinie geweest en als lekkere souvenirs vier blikken tonijn uit sant'antioco meegenomen, gekocht bij een viswinkel aan de kade aldaar
uiterst vriendelijke voorlichting wat we met de verschillende blikken moesten doen
ze waren nogal divers in prijs, totaal plm 40 euri voor die vier blikken, dus geen troep (geloof, hoop, vertrouw ik....)
alleen: ik weet niet meer wat ik met welk blik het beste kan doen...
wie kan helpen?
het gaat om:
1 ventresca di tonno all'olio d'oliva (330gram)
2 tonno di tonnara all'olio d'oliva
3 tonno all'olio d'olivia prima scelta
4 buzzonaglia di tonno all'olio di semi di soia

ik herinner me dat je één blik het beste zó, puur, met alleen een fles goeie wijn moet gebruiken (zal de duurste wel zijn...)
een ander (ik dacht de goedkoopste...) gebruik je als basis voor een pastasaus
welk is welke???
ik hoop dat iemand me verder kan helpen!


Gebruikersavatar
corry
moderator
Berichten: 454
Lid geworden op: Wo Apr 26, 2006 8:19 am

Berichtdoor corry » Zo Nov 18, 2007 9:41 am

Hallo Kees,

alleen: ik weet niet meer wat ik met welk blik het beste kan doen...
wie kan helpen?
1 ventresca di tonno all'olio d'oliva (330gram)
2 tonno di tonnara all'olio d'oliva
3 tonno all'olio d'olivia prima scelta
4 buzzonaglia di tonno all'olio di semi di soia


De tonijn die je zo kunt eten is de ventresca. Ventresca staat voor het beste gedeelte van de tonijn. Het is het vetste, meest zachte en zoete deel van de buik. Een soort buikspek dus.

Een tonnara is een tonijnennet. Zegt dus, denk ik, iets over de wijze van de vangst van de tonijn. Het verschil met de tonno all´oll olio d´oliva zou ik je niet direct kunnen vertellen.

De buzzonaglia zijn de stukken die overblijven, het schijnt het minst ´gewaardeerde´ deel van de tonijn te zijn. Het zijn kleine, donkere stukjes tonijn met een eigen, maar wel tonijnsmaak.

Ben benieuwd naar je bevindingen en je toepassingen
Afbeelding


keesw
Informatore
Berichten: 8
Lid geworden op: Za Jun 16, 2007 7:06 pm

tonijn in blik

Berichtdoor keesw » Zo Nov 18, 2007 6:45 pm

beste corry
zeer hartelijk bedankt voor je reactie!
je hebt me echt een eind verder geholpen bij het bepalen welk blik ik waarvóór ga gebruiken
de buzzonaglia maar in de pasta
de ventresca gaan we zó eten: niks erin, niks erbij behalve een beste fles..
de andere twee kom ik dan waarschijnlijk wel uit (basis voor een mooie salade of een voorgerechtje)
nogmaals dankjewel!
vriendelijke groeten
kees



Terug naar “Eten & Drinken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast