Sardinië

Van Italië is het eiland Sardinië waarschijnlijk het minst bekend als vakantiebestemming voor Nederlanders en Belgen. Dat is zeker niet terecht want het eiland telt met een kustlijn van circa 1800 kilometer méér dan duizend kleinere en grotere stranden van een bijna ongerepte natuurlijke schoonheid, kristalhelder zeewater en witte zand- en kiezelstranden. Maar Sardinië kent ook een buitengewoon intrigant binnenland met woeste berggebieden en een eeuwenoude cultuur. Het eiland is bijna een continent op zich, om te ontdekken.

AfbeeldingSardinië is een autonome regio met een mate van zelfbestuur binnen Italië. Op een oppervlakte van 24090 vierkante kilometer wonen ongeveer 1,6 miljoen mensen, waarvan het grootste deel in de groot-stedelijke omgeving van Cagliari in het zuiden en de tweede stad Sassari in het noorden. Aanvankelijk waren er twee provincies, Cagliari en Sassari, uitgebreid eerst tot vier later tot acht provincies. Per volks referendum zijn de provincies als politieke indeling echter inmiddels weer afgeschaft. Toch zijn overal de benamingen nog te zien van de voormalige provincies: Cagliari, Sassari, Nuoro, Oristano, Olbia-Tempio, Carbonia-Iglesias, Ogliastra en Medio-Campidano (Villacidro-Sanluri).

AfbeeldingHoewel het eiland bergachtig aandoet is het overheersend heuvelachtig met hoogvlaktes en laagvlaktes. De bekendste laagvlaktes zijn de Campidano die zich van Cagliari in het zuiden tot aan Oristano in het westen uitstrekt, en de Nurra tussen Alghero en Porto Torres in het noordwesten. De kusten worden gekenmerkt enerzijds door veel kleine baaien en inhammen met kleine strandjes, maar anderzijds ook door lange witte zandstranden. Aan de mondingen van de rivieren tref je zilte lagunes met een rijke fauna, de flamingo komt dan ook op diverse plaatsen voor en is het hele jaar aanwezig.

AfbeeldingSardinië is geologisch gezien heel oud, de gedoofde vulkanen en basalten hoogvlaktes zijn daarvan nog de stille getuigen. Er is geen vulkanische activiteit en aardbevingen komen al helemaal niet meer voor. Het klimaat is mediterraan met een overheersende noordwesten wind, de maestrale, die behoorlijk hard kan waaien. Als de wind in de zomer uit het zuiden komt voert deze de hete lucht van de Noord-Afrikaanse Sahara mee en kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden in het ergste geval. Het eiland wordt dan wel eens geteisterd door bosbranden.

AfbeeldingOp Sardinië zijn verschillende culturele invloeden te zien. In de tijd van de Spaanse overheersing is bijvoorbeeld Alghero door Catalonië gekoloniseerd en tot op vandaag spreekt men daar een catalaans dialect. In het uiterste zuiden op het eiland San Pietro hebben zich van oorsprong Genuese bewoners van het noord-Afrikaanse eiland Tabarchino gevestigd, waardoor er een mix is ontstaan van Genuese en Noord-Afrikaanse culturele elementen. De culturele invloeden zijn zowel in de klederdracht te zien als in de traditionele keuken van het eiland. De traditionele keuken is gebaseerd op eenvoud met natuurlijke ingrediënten die meest lokaal geproduceerd worden; de pecorino kaas, het geroosterde varkentje, de bottarga van de harder, de mirto van de myrthe bes, de artisjokken.

AfbeeldingHet eiland kent ook een lange geschiedenis die terug gaat tot in de Nieuwe Steentijd en waarvan de sporen nog overal in het landschap te zien zijn. De Domus de Janas, de elfenhuizen, zijn in de rots gehouwen grafkamers die overal terug te vinden zijn, evenals de duizenden Brons tijd torens in steen, de nuraghi. Aan de kust zijn de resten te zien van punisch-romeinse stadjes die onder druk van de arabieren in de Middeleeuwen verlaten zijn en vervallen zijn tot ruïnes. Maar het landschap wordt ook gekenmerkt door de plattelands kerkjes, ruïnes van Middeleeuwse kastelen en aan de kust door de uitkijktorens uit de Spaanse tijd, of de schilderachtige stadjes in Genuese stijl zoals Bosa en Castelsardo, tot aan de resten van een meer recent industriëel verleden met de mijnbouw in het zuidwesten rond Iglesias en Carbonia.


Het Sardiniëforum