Vakantie tips

Vakantietips

Voor wie een vakantie wil organiseren naar Sardinië is het SardinieForum een uitstekend startpunt. Op het forum kan je al je vragen kwijt en nuttige tips lezen van anderen. Daarnaast is er een Facebook groep waar je lid van kan worden en een Twitter account dat je kan volgen. Je kunt dan een antwoord vinden op de meest gestelde vragen; hoe organiseer ik mijn reis, waar kan ik verblijven en wat is er te doen op Sardinië. Wil je zelf je vakantie organiseren of wil je gebruik maken van de diensten van reisbureaus? Wil je een actieve vakantie of gewoon een rustige vakantie aan een mooi strand? Waar kan je goed en lekker eten?

Schrijf je in op de Facebook groep van het SardinieForum
Volg het Twitter account van het SardinieForum
Voor meer tips kan je ook terecht op Tharros.info


Reistips voor Sardinië

Naar Sardinië kan je op twee manieren komen, met je eigen auto of de trein en de boot, of met het vliegtuig. In dat laatste geval is het verstandig een auto te huren. Natuurlijk kan je op de boot ook met de camper of met je eigen caravan.
Veerboten vertrekken vanaf Genua of Livorno, aankomst is in het noorden van Sardinië in Porto Torres of Olbia. Met de auto naar Genua of Livorno is een dagje reizen, de boten vertrekken meestal 's avonds rond acht uur en komen de volgende ochtend aan. In de zomer zijn er ook dagboten, dan vertrek je 's ochtends en kom je 's avonds aan. De prijzen kunnen variëren, maar over het algemeen is het niet goedkoop. Rond december worden de prijzen bekend gemaakt, reserveren kan dan al vrij vroeg voor de zomer periode.

De volgende maatschappijen onderhouden veerdiensten
Tirrenia
Sardinia Ferries
Moby Lines
Grandi Navi Veloci (GNV)

Directe vluchten vanuit Nederland naar Sardinië vertrekken vanaf Eindhoven en worden door Ryanair verzorgd. Wie dicht aan de oostgrens woont kan overwegen via Dusseldorf te reizen. Vanuit België (Brussel) verzorgt Ryanair ook directe vluchten naar Sardinië. In de zomer zijn er meer directe vluchten met bijvoorbeeld Transavia of Easyjet vanaf Amsterdam naar Olbia.
Indirecte vluchten worden verzorgd door Alitalia en KLM, dan reis je via Milaan of Rome met een overstap. Binnen Italië opereert Alitalia ook als Airone low cost maatschappij. De prijzen liggen gemiddeld iets hoger maar de dienst is continu het hele jaar waar de low cost maatschappijen hun diensten in de wintermaanden nogal beperken.

De volgende maatschappijen bieden low cost vliegreizen
Ryanair
Easyjet
Transavia

Lijnvluchten worden verzorgd door
Alitalia
KLM-Air France

De drie vliegvelden van Sardinië liggen strategisch. Alghero in het noordwesten, Olbia in het noordoosten en Cagliari in het zuiden.


Verblijf op Sardinië

Sardinië is een vakantie eiland met een sterke nadruk op strand vakanties. Het overgrote deel van de aangeboden accommodaties zijn dan ook langs de kust te vinden. Van dure en luxueuze vakantie resorts tot aan simpele Bed & Breakfast gelegenheden, er is van alles te vinden.
De meest campings liggen aan de kust, van groot met veel activiteiten tot kleine campings. Een paar campings zijn in het binnenland te vinden, maar er is ook een mogelijkheid om te kamperen bij de boer, de zogenaamde agricamping. Door heel Sardinië heen zijn de agriturismi te vinden, boeren bedrijven die kamers aanbieden en vaak ook als restaurant fungeren. Agriturismi zijn een goed alternatief op de Bed & Breakfast of het hotel, ook voor wat betreft de prijs. Veel tweede huizen of appartementen worden op de vrije markt aangeboden als vakantie verblijven gedurende de zomer maanden.
Om een goede accommodatie te vinden kan het raadzaam zijn een intermediair te raadplegen. Intermediairs en gespecialiseerde reisbureaus kennen de locale markt zeer goed en weten de beste plekjes te vinden. Bovendien kunnen ze helpen een taalbarriere te overbruggen als je geen italiaans spreekt. Sommige reisbureaus bieden ook volledige pakketten met excursies naar bezienswaardigheden of leuke plekjes.

Sardinië-info
Eva Sardinia
Sardinië Trips
Sardinia4All
Tharros.info


Wat te doen op Sardinië

Met 1800 kilometer kustlijn biedt Sardinië ontelbare mogelijkheden voor strand vakanties. De stranden en de kustlijnen zijn de belangrijkste attractie voor de meeste toeristen die het eiland in de zomer maanden bezoeken. Met zoveel verschillende stranden en kusten is het eiland ook aantrekkelijk voor watersporters; zeilen, surfen, maar ook de duiksport wordt veel beoefend.

Alle stranden op Sardinië in kaart gebracht

Er zijn een aantal natuurparken en Sardinië kent ook ruige binnenlanden, uitstekend geschikt voor actieve vakanties; wandelen, trekking, mountainbike. De meest geschikte periode hiervoor is het voorjaar vanwege de verscheidenheid aan flora die dan in bloei staat. Er is een groot aanbod aan georganiseerde excursies, ook in samenwerking met campings, hotels en agriturismi.
Er worden het hele jaar door allerlei manifestaties georganiseerd. Rond carnaval bijvoorbeeld is er de Sartiglia in Oristano of de optochten met gemaskerde mannen, de mamuthones van Mamoiada of de Boes en Merdules van Ottana. Maar er zijn ook feesten ter ere van patroonheilige in april en mei; Sant'Antioco of Sant'Efisio. Tenslotte zijn er specifieke herdenkingsfeesten zoals de Corsa degli Scalzi van Cabras. In de herfst periode wordt in het binnenland Autunno in Barbagia georganiseerd, elk weekend zijn er dan marktjes en festiviteiten in één of twee dorpen.
Behalve de mooie natuurlijke omgevingen zijn er ook historische bezienswaardigheden. Op het eiland zijn de resten te zien van duizenden Bronstijd torens, de nuraghi en duizenden prehistorische graven, de Domus de Janas (in de rots uitgehouwen grafkamers) en Tombe di Giganti. De belangrijkste en grootste nuraghi zijn te bezoeken, zoals Palmavera bij Alghero, La Prisgiona bij Arzachena, Losa bij Abbasanta en de meest bekende Santu Antine bij Torralba, Su Nuraxi bij Barumini die op de werelderfgoed lijst staat van de UNESCO, en Arrubiu bij Orroli. Er zijn ook resten van fenicisch-punisch-romeinse stadjes te zien; Tharros bij Cabras, Nora bij Pula en Monte Sirai en Sant'Antioco in het zuiden. Het eiland staat ook vol kerken uit de vroege en late middeleeuwen en er zijn nog resten van middeleeuwse kastelen te zien. Stadjes als Alghero, Castelsardo, Bosa, Iglesias en natuurlijk Cagliari en Sassari hebben een grote cultuur-historische waarde.

Bezienswaardigheden, sites en musea