Veel geld voor historisch Sardinië

Al je vragen, tips en meningen over Sardinië kun je hier plaatsen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Freek
moderator
Berichten: 191
Lid geworden op: di apr 25, 2006 9:28 pm
Locatie: Enschede

Veel geld voor historisch Sardinië

Bericht door Freek » za mar 14, 2009 6:19 pm

'Maastricht - Een levendige sfeer markeerde de opening van TEFAF (The European Fine Art Foundation) Maastricht op 12 maart met verkopen van onder andere Rubens, Breughel, Le Corbusier, Basquiat en Louise Bourgeois. Deze besloten voorbezichtiging wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het jaar voor de internationale kunst- en antiekwereld.

........Ook de sectie Klassieke Oudheid en Egypische Kunst had een vliegende start. Charles Ede Ltd, Londen, verkocht binnen twee uur na de opening een van zijn topstukken, een Sardijnse bronzen figuur uit de 10e-7e eeuw voor Chr. voor circa €120.000 aan een Duitse verzamelaar.'

Hoezo crisis? Sardijns brons is zeker meer waardevast dan menig aandelenfonds.
Gebruikersavatar
tkriek
site admin
Berichten: 511
Lid geworden op: do aug 10, 2006 5:06 pm
Locatie: Amstelveen
Contacteer:

Sardijns brons

Bericht door tkriek » ma mar 30, 2009 9:04 pm

De Sardijnse bronzen beeldjes (bronzetti) zijn gewilde objecten. De meeste zijn in musea terechtgekomen of op veilingen verkocht in de 19e eeuw toen de wetgeving nog niet zo streng was in Italië en archeologische vondsten door prive personen meegenomen werden. Inmiddels is wel bekend dat het op de Maastrichtse veiling verkochte beeldje echt is. De Italiaanse politie onderzoekt de herkomst en echtheid van het beeldje. Dit blijkt uit een artikel dat onlangs gepubliceerd is in La Nuova Sardegna. Vaak worden op internet Sardijnse bronzen beeldjes aangeboden die niet authentiek zijn. Op Marktplaats kwam ik er een tegen en de verkoper reageerde natuurlijk niet op mijn verzoek om informatie over de echtheid. Er stond overigens ook geen prijs bij. Er zijn veel valse beeldjes in omloop gebracht, al sinds de negentiende eeuw.
De beeldjes zijn in de periode vervaardigd waarin Sardinië in contact stond met het Oostelijke Middellandse Zeegebied, met name de Feniciërs, in de vroege ijzertijd. Ze waren bedoeld als votief geschenken en de meeste zijn dan ook in contexten van religieuze structuren gevonden zoals waterheiligdommen en grotten. Veel van deze beeldjes zijn te zien in het Archeologisch museum van Cagliari.
Wat opvalt aan veel van de beeldjes is de verfijning in de uitwerking van gelaat en kleding wat ons veel kan vertellen over die periode. De functie lijkt een beetje op de Homerische gedichten, het idealiseren van een krijgshaftig verleden. Het is een kunstvorm die tot de verbeelding is gaan spreken van Sardijnen maar ook buiten Sardinië.
"We kunnen Sardinië niet mooier maken dan het al is maar wel makkelijker om te bereiken"

Beheerder Sardiniëforum

Sardinië website: http://www.tharros.info/
Sicilië website: http://www.motya.info/
Gebruikersavatar
corry
moderator
Berichten: 455
Lid geworden op: wo apr 26, 2006 8:19 am

Bericht door corry » wo apr 01, 2009 11:43 am

Hi Timbert,

Bedankt voor heldere uiteenzetting!

gr. C.
Plaats reactie