Luxe tax

Je woont op Sardinië en je wilt je ervaringen delen. Of je droomt van een huis / werk op Sardinië.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Freek
moderator
Berichten: 191
Lid geworden op: di apr 25, 2006 9:28 pm
Locatie: Enschede

Luxe tax

Bericht door Freek » vr aug 03, 2007 1:38 pm

Uit de Volkskrant:

Luxe-jachtentax jaagt miljonairs weg van Sardinië
REPORTAGE Reuters
CASTELSARDO - Eigenaars van grote jachten mijden de jachthavens op Sardinië. Sinds vorig jaar worden ze daar extra belast. De burgemeesters zitten in zak en as.

Veel superjachten liggen er dit jaar niet voor anker in de jachthaven van Castelsardo, Sardinië. Volgens burgemeester Franco Cuccureddu van het Middeleeuwse kustplaatsje is dat een direct gevolg van een extra belasting op het miljonairsleven. Die jaagt de rijken weg van zijn paradijselijke playboy-oord. Rijke bezoekers hoopt hij over te halen de belasting niet te betalen.

SardiniëÂ’s luxebelasting wordt sinds vorig zomer geheven over chique jachten. Wie een schip van 14 meter wil afmeren, betaalt 1000 euro; voor een jacht boven de 60 meter loopt dat bedrag op tot 15 duizend euro. En ook de fraaie strandhuizen worden aangepakt, tot afgrijzen van voormalig premier Silvio Berlusconi, die een vakantiehuis bezit in het nabijgelegen Porto Rotondo.

Volgens de jetset, wier zomerpartyÂ’s op het Sardijnse strand een lust zijn voor de Italiaanse roddelpers, is de belasting een ideologische aanval van de linkse gouverneur van het eiland.

In plaats van een Robin-Hood-achtige schurk die steelt van de welgestelden, is de veroorzaker van al dit ongemak zelf rijker dan veel van de gasten die hij belast. Renato Soru heeft een fortuin verdiend met internetbedrijf Tiscali.

Volgens de 49-jarige politicus is er geen sprake van een belasting op luxe. ‘Als je op Sardinië in een restaurant gaat eten, kan de rekening ook tot 5000 euro oplopen, en niet doordat wij belasting heffen.Â’ Soru wil de kustregio beschermen tegen aantasting en bovendien het binnenland verder ontwikkelen. De belasting op schepen en strandhuizen helpt om zijn programma te financieren.

Volgens de gouverneur is het, zeker nu de huizenprijzen fors zijn gestegen, reëel een bescheiden bijdrage te vragen. Ook voor de jachteigenaren is de belasting zeker op te brengen, vindt Soru. ‘We vragen een bijdrage die voor dergelijke schepen minder is dan de brandstofkosten voor een dag varen.Â’

Maar de burgemeesters en jachthavenexploitanten vertellen een ander verhaal. Volgens hen heeft de luxe-belasting hen hard getroffen. Vorig jaar ging het bezoek al met 40 procent achteruit, dit jaar met 70 procent, aldus burgemeester Cuccureddu.

Volgens hem moeten de booteigenaren weigeren de belasting te betalen, in ieder geval tot het Italiaanse hooggerechtshof in september een uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid ervan.
‘Als het hooggerechtshof instemt met Soru, dan zal de EU ingrijpenÂ’, verwacht Cuccereddu. De belasting discrimineert volgens hem tussen inwoners van Sardinië en die van de rest van Europa en schaadt de economie.
Gebruikersavatar
Laura B
Maestro
Berichten: 193
Lid geworden op: zo apr 30, 2006 7:21 pm

Bericht door Laura B » vr aug 03, 2007 3:54 pm

Hoi Freek,

Volgens een Sardijnse krant is Soru teruggefloten en wordt alles voor onbepaalde tijd opgeschort.

Misschien vakantievulling voor de Volkskrant :lol:

grtjes Laura B.
Gebruikersavatar
Freek
moderator
Berichten: 191
Lid geworden op: di apr 25, 2006 9:28 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Freek » vr aug 03, 2007 5:26 pm

Dag Laura,

Ik heb ook begrepen dat Soru is teruggefloten. Onlangs op Videolina nog een intervieuw gezien van een jachthavenbeheerder die steen en been klaagde dat de boten wegblijven omdat ze nu bij Bastia aanmeren. Probleem is dat de meesten van het belastingbeleid op de hoogte zijn maar dat het voorlopig geen doorgang vindt is bijna niemend op de hoogte. De berichtgeving hierover is nogal versnipperd.

Al met al heeft Soru voor mensen in de touristenbranche op Sardinie een negatief beleid gevoerd.
Gebruikersavatar
Laura B
Maestro
Berichten: 193
Lid geworden op: zo apr 30, 2006 7:21 pm

Bericht door Laura B » vr aug 03, 2007 9:35 pm

Dag Freek,

Helaas heeft deze Soru, net als de heer Berlusconi heel vervelende trekjes die Sardinië geen goed doen.

Wij zijn twee jaar geleden wezen kijken waar hij zijn optrekje wilde bouwen. Ietje groter nog als de heer Berlusconi. Het kwam hem zeer goed uit dat het sanatorium geen geld meer had voor wederopbouw en hij deze verschrikkelijke mooie lokatie goed kon gebruiken.

Heel jammer voor de Sardijnen dat dit soort mannen het voor het zeggen hebben (krijgen) :twisted:

grtjes Laura B.
Gebruikersavatar
Freek
moderator
Berichten: 191
Lid geworden op: di apr 25, 2006 9:28 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Freek » za aug 04, 2007 9:22 am

Dag Laura,

Op zich is de insteek om de kust te beschermen niets mis mee. Maar dat kun je ook door wetgeving aanpakken. Dat bootbezitters havenrechten moeten betalen is ook geen probleem. Ze krijgen service en als de prijs wat hoger wordt om de zaak schoon te houden, alla. Echter de wet Soru is een onvervalste manier om belastinggeld te innen die waarschijnlijk niet voor de natuur wordt aangewend.

Als Soru nu wil dat de autochtone Sardijn een beter inkomen gaat verdienen dan heeft dit mijn zegen. Maar daar zijn andere manieren voor. Wij hebben regelmatig met jonge ondernemers te maken en die willen graag. Ze zouden alleen wel meer steun van de regio en/of de provincie willen ontvangen. Niet gesubsidieerd maar b.v. een gunstiger belastingklimaat, hulp met vervoeren van goederen naar het vaste land (bootkosten!!!) e.d. Puur facilitaire steun. Ten slotte wordt een gesubsidieerde ondernemer een luie ondernemer.

Dat Soru zich een goed stuk grond kan aankopen (waarschijnlijk dicht bij de kust en als resident geen luxe tax) is niet zo vreemd. Hij heeft er het geld voor. Meneer is geen miljonair maar miljardair. En hoe meer je bezit des te lager de moraal. Als politiek leider moet je van onbesproken gedrag zijn, wat helaas bij weinig politici nog het geval is! Geld en macht corrumpeert!
Plaats reactie