Maart

Per maand de feestdagen en heilige feesten in Sardinië.
Ook tips of aankondigingen van evenementen, concerten en tentoonstellingen staan in deze rubriek.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
corry
moderator
Berichten: 454
Lid geworden op: wo apr 26, 2006 8:19 am

Maart

Bericht door corry » za mar 03, 2007 1:00 pm

Maart is een maand met weinig feesten. Na alle festiviteiten rondom carnaval, volgt een periode van rust, van bezinning. Er vinden voorbereidingen plaats voor de religieuze rituelen in de Settimana Santa, de heilige week (periode rondom Pasen).

In enkele gebieden op Sardinië, wordt San Giuseppe herdacht en zijn er feesten b.v. ter ere van de oogst van citrusvruchten, artisjokken, olie of wijn.

San Giuseppe 19 maart

San Giuseppe, Sint Jozef is een van de meest geliefde heiligen in Italië. Hij is de beschermheilige van families, armen en verwaarloosden. Vooral in het zuiden zie je zijn populariteit terug in de voornamen. Elke familie heeft wel een Giuseppe of een naam die daarvan is afgeleid zoals Peppino, Pino of Beppe. Zijn naamdag wordt in Sardinië uitgebreid gevierd en staat in het teken van gastvrijheid en familieliefde.

Afbeelding
San Giuseppe

In Italië wordt op 19 maart trouwens ook Vaderdag gevierd. Tot enkele jaren geleden was dit een nationale feestdag. Nu moet vader het doen met een normale werkdag, zonder allerlei festiviteiten (behalve dan die voor San Giuseppe).
(bron: Italië.nl)
Gebruikersavatar
boer025
Maestro
Berichten: 67
Lid geworden op: di apr 25, 2006 8:20 pm

Bericht door boer025 » vr mar 09, 2007 11:00 am

Vlak na Valentijnsdag worden op acht maart alle dames van Italie alweer verwend. Tijdens het Festa della Donna kunnen alle vrouwen tenminste een bosje mimosa en misschien zelfs een cadeautje verwachten. Niet alleen mannen geven cadeautjes aan vrouwen, maar vrouwen ook aan elkaar. CollegaÂ’s, zussen, vriendinnen, moeders en dochters; op deze dag geven ze elkaar allemaal een teken van solidariteit.

De mimosa is het symbool voor deze dag en staat voor de het sterke, maar toch tevens zachte karakter van de vrouw. De mimosa lijkt met zijn zachte en lieve voorkomen namelijk een kwetsbare bloem, maar toch is zij één van de eerste die bloeit na de koude winter.

Acht maart is wereldwijd een belangrijke dag voor de vrouwenemancipatie. Op deze dag in 1908 zijn 129 vrouwelijke medewerkers omgekomen bij een brand in een fabriek. De vrouwen protesteerden tegen de slechte werkomstandigheden in de fabriek en de eigenaar had geen beter verweer dan ze op te sluiten en de fabriek in brand te steken.

In Nederland is het Festa della Donna te vieren in enkele Italiaanse restaurants. In Italie zou hier een stripper bijhoren, maar het is de vraag of de Nederlandse restaurants dit gebruik zomaar over durven te nemenÂ…

Niet alleen hebben alle restaurants speciale avondjes met muziek en speciale vrouwen menu's (helaas komt dat in Italie neer op calorie arme dingen en veel mineraalwater ...), er worden veel striptease avonden gehouden waar mannen uit de kleren gaan.

Ook krijgen veel vrouwen van hun partner bloemen en/of sieraden. Mimosa is het klassieke geschenk, na een normale winter staat dat nu net in bloei. Dit jaar is het al zo goed als uitgebloeid.

Kortom, de italiaanse man heeft het zwaar, want niet alleen heb je kerst, de befana (drie koningen) en dan in februari valentijnsdag. Ook 8 maart moet de man extra attent zijn. Het komt er dus op neer dat de italiaanse man zo'n beetje elke maand iets speciaals voor zijn vrouw moet doen, bedenken of organiseren en vooral ... regalare (cadeau geven).
Plaats reactie